Zástupcovia vlády vraj nepreskúmali segregáciu Rómov v ZŠ v Levoči

18.04.2013 Levoča

Bratislava 18. apríla (TASR) - Amnesty International (AI) Slovensko vyjadrilo pochybnosti nad tým, že zástupcovia ministerstva školstva a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák sa naozaj presvedčili o tom, že na ZŠ na Francisciho ulici v Levoči nedochádza k segregácii rómskych detí. Podľa AI dokonca nie je isté, či zástupcovia ministerstva a splnomocnenec na škole vôbec boli.

Podľa AI je potrebné oceniť pozornosť, ktorú oznámeniam o nezákonnej segregácii na levočskej škole venujú slovenské úrady. "Na druhej strane je nám ľúto, že návšteva predstaviteľov ministerstva školstva a vládneho splnomocnenca pre rómske komunity neviedla k skutočnému preskúmaniu, či súčasný stav v škole naozaj predstavuje protiprávnu formu segregovaného vzdelávania," uviedla zástupkyňa AI Lenka Šoganičová.

Šoganičová sa odvoláva na to, že zo zápisu z pracovnej návštevy v Levoči 5. apríla nie je jasné, ako zúčastnení dospeli k záveru, že podmienky v materských a základných školách v Levoči nie sú segregačné. "Zo zápisu dokonca nie je jasné ani to, či ZŠ Francisciho vôbec priamo navštívili," vysvetlila Šoganičová.

Ministerstvo školstva v reakcii na túto pochybnosť poslalo TASR zápis z pracovného stretnutia, ktoré sa konalo Mestskom úrade v Levoči za účasti štátneho tajomníka ministerstva školstva Štefana Chudobu, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka, zástupcov mesta Levoča a vedúcich odborov školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) i Obvodného úradu (ObÚ) Prešov.

V zápise sa konštatuje, že "po prerokovaní problematiky a oboznámení sa so situáciou bolo konštatované, že podmienky v levočských školách nedávajú predpoklad na segregáciu detí". Ďalej sa v zápisnici uvádza, že materské školy prijímajú aj rómske deti a Rómovia sú aj v každej triede na základných školách. Na stretnutí sa prijalo aj odporúčanie ministerstva školstva, aby bola situácia naďalej monitorovaná tak, že ani v budúcnosti nebude dochádzať k segregácii rómskych detí.

Podľa informácií AI, odvolávajúc sa na stretnutia s vedením školy, rodičmi a deťmi zo školy, však výlučne rómske triedy na základe etnicity na škole naďalej existujú.

AI kritizuje aj postoj Petra Polláka a tvrdí, že Pollákov postoj po návšteve v Levoči je v rozpore s jeho predošlými tvrdeniami, v ktorých sa opakovane verejne ohradil voči segregácii rómskych detí.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák pre TASR v tejto súvislosti vydal vyhlásenie, v ktorom zdôrazňuje, že je proti akejkoľvek segregácii a oddeľovaniu rómskych žiakov od ostatných detí na základe etnicity. "Som rád, že ZŠ na Francisciho ulici v Levoči ide cestou zaraďovania rómskych žiakov do zmiešaných tried a verím, že mesto Levoča bude v tomto trende pokračovať, " dodal Pollák.


Na segregáciu rómskych detí upozornila AI v tomto školskom roku. Primátor Levoče Miroslav Vilkovský myšlienku segregácie na základe etnicity odmietol a vec vysvetlil "individuálnym prístupom" k deťom, ktoré nenavštevovali predškolské zariadenie.
 

Vyberte región